Химиотерапия без косопад | Косопад

Разработват нова методика за химиотерапия без косопад

Учени разработват метод за лечение на рак без косопад

химиотерапия без косопад

Косопад като страничен ефект от химиотерапия

Лечението с химиотерапия е един от основните причинители за поява на косопад. Наред с другите странични ефекти като гадене и обилно повръщане, тези силни медикаменти предизвикват бързо окапване на косата, тъй като освен раковите клетки, унищожават и здравите клетки в тялото.

Тези странични въздействия на химиотерапията инспирира учени от Университета в Куинсланд, Австралия, да започнат разработването на методика, чрез която по време на лечение на туморни заболявания, да се сведе до минимум наличието на косопад. Началото на проекта бе дадено преди около две години, но едва преди месец специалистите са отбелязали напредък в своята разработка.

Самият метод срещу косопад при химиотерапия е прост и ефективен. На практика става въпрос за система по доставяне на лекарствата само до болните клетки – причинители на раковите заболявания, като се заобикалят здравите. Използва се технологията за изключване на гени, известна под името отличената с Нобелова награда технология за изключване на гени. Тя е известна като РНК интерференция и отличена с Нобелова награда.

Пред разработчиците на новата система срещу косопад при химиотерапия обаче все още има един труден въпрос. Той е как да предизвикат процеса на изключване на гените, понеже лекарствените средства са много нестабилни. Когато този проблем бъде решен, болните от рак няма да бъдат заплашени от косопад.

28. май 2013 12:48:30 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: | Напишете Коментар