Оплешивяването: бич и за мъжете, и за жените | Косопад

Оплешивяването: бич и за мъжете, и за жените

opleshivyavane-prichini

Оплешивяването настъпва, когато косата опада и не се обновява. Случва се както при мъжете, така и при жените. Въпреки че при мъжете е най- масово, може да се случи и на жени.

Характеристики на оплешивяването

Косата се ражда в космения фоликул и расте с по 1 см на година. Растежът продължава от 2 до 6 години. След това спира, накрая опада. На нейно място трябва веднага да започне да расте новата. При оплешивяването обаче, това не се случва.

Близо 85% от косата се намира винаги в растеж, а останалите 15% са във фаза на спрял растеж.

Интересни данни

Мъжкото оплешивяване е много по- често срещано и са нарича андрогенен косопад или алопеция. Причините обикновено са хормонални и генетични.

kosopad-jleza

47% от мъжете под 30 годишна възраст имат адрогенен тип косопад, който се развива с годините. Това се отразява на самочувствието.

При мъжете, косата започва да оредява първо на темето. Ако космените фоликули не са мъртви, те могат да започнат да произвеждат наново коса, при подходящата стимулация, като лосионът срещу оплешивяване и косопад ЕФЕКТ- 2.

Обикновено женският тип оплешивяване се свързва с възрастта. Дължи се на хормоналните промени след менопаузата, както и от генетичния фактор. При жените няма опасност главата да оголее напълно, както при мъжете, а просто косата силно се разрежда.

29. май 2015 12:32:11 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | 24 коментари