Косопад и дихидротестостерон | Косопад

Дихидротестостерон и косопад

За връзката между дихидротестостерон и косопад

Косопад при мъжете

Косопад при мъжете

Дихидротестостеронът е сред най – значимите фактори, предизвикващи косопад. Негативното му влияние върху човешкото тяло се забелязва и при двата пола. Но какво всъщност е дихидротестостерон и как предизвиква оплешивяване?

Дихидротестостерон (ДХТ) е мъжки полов хормон, който се синтезира с помощта на ензима 5α – редуктаза в надбъбречните жлези, космените фоликули, тестисите и простатата. В резултат на промени в метаболизма на андрогените (общо название на мъжките полови хормони), може да се стигне до поява на андрогенна алопеция, позната още като мъжки косопад.

Този тип оплешивяване се дължи на чувствителността на космения фоликул към дихидротестостерон. При такъв косопад се получава свиване на фоликулите, което в крайна сметка скъсява живота на косъма и води до неправилното му възпроизвеждане.

Най – важната част от космения фоликул е дермалната папила, която е отговорна за растежа на косата. Нейните клетки се делят и образуват нови фоликули. Папилата е в директен контакт с кръвните капиляри на кожата, от които получава основните хранителни вещества за правилния растеж на космения фоликул. За появата на косопад обуславящ е фактът, че дермалната папила има голям брой андрогенни рецептори, които са доста повече при мъжете, отколкото при жените.

Когато дихидротестостеронът достигне до дермалната папила, възпрепятства усвояването на жизненоважните вещества, необходими за нормалното функциониране на космените фоликули. Лишени от правилно хранене, те изпадат в състояние на пасивност и въпреки че остават живи, в крайна сметка не раждат нови косми и се стига до косопад.

Експертите са категорични, че в 95% от случаите, мъжки косопад възниква именно поради ефектите на дихидротестостерон в космените фоликули. Какво количество ДХТ се произвежда в човешкото тяло зависи почти изцяло от генетичната предопределеност на отделните индивиди. А колкото по – голямо е производството, толкова по – сигурно е, че ще се стигне до оплешивяване.

При завишени нива на дихидротестостерон, освен косопад могат да се наблюдават и други дисфункции. Някои от тях са прекомерно окосмяване на тялото, омазняване на кожата, поява на акне, развитие рак на простатата.

дихидротестостерон

Дихидротестостерон – формула

28. април 2013 09:11:23 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар