3 основни причини за косопад при жените | Косопад

3 основни причини за косопад при жените

Косопад при жените е често срещано явление, което засяга почти 50 % от дамите по целия свят. Ежедневно е нормално да се губят между 50 и 150 косъма от главата, а ако броят на опадалите косми значително надвишава тази бройка, тогава говорим за наличие на медицински проблем.

Понякога плешивостта е признак на сериозно заболяване, а в някои случаи дори е единственият симптом. Поради тази причини ако имате проблем от подобно естество, препоръчително е да се консултирате с дерматолог, който да установи кои са източниците. Представяме ви няколко от възможните причинители.

Възможни причини за поява на косопад при жените

Андрогенна алопеция (наследствен косопад)

Това е най – честата причина за наличие на плешивост. Предава се по наследство и от двамата родители, лекува се изключително трудно. При дамите особено засегнати са тези, при които майките имат окапване на косата.

За разлика от мъжете, при дамите косопад принципно протича с изтъняване на окосмението в определени области (по – рядко цялата глава) и много рядко се срещат тотално олисели петна по скалпа. Развива се доста бавно, в продължение на години, възможно е да започне още в ранна юношеска възраст.

Телогенен ефлувиум

Този косопад е характерен за жените. Към момента науката все още не е намерила 100% обяснение за появата му, но често се наблюдава по време на бременност и след раждане, преживян стрес, хирургическа операция, медикаменти като противозачатъчни и антидепресанти.

Лекарите предполагат, че телогенният ефлувиум се появява след срив в имунната система. Когато нещата се нормализират оплешивяването също спира, а в повечето случаи косата се възстановява в рамките на 6 месеца.

За да предотвратите наличието на подобен медицински проблем на първо място намалете стреса, хранете се здравословно, четете внимателно упътванията на лекарствата, които приемате. Ако плешивостта е следствие на бременност не се притеснявайте, всичко ще се оправи съвсем скоро след като родите.

Заболявания на щитовидната жлеза (хипотиреоидизм и хиперфункция)

Хипотиреоидизмът също е честа причина за косопад на нежния пол. Това заболяване засяга щитовидната жлеза и възпрепятства естествените ѝ функции. На практика започват да се произвеждат твърде малко хормони и това предизвиква дисбаланс.

По отношение на косопада, хиперфункцията на този важен орган (когато се произвеждат повече от необходимите хормони), също води до проблеми с косата и другите окосмени части по тялото.

Причини косопад при жените

Причини за женски косопад

24. юли 2013 13:12:49 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , | Напишете Коментар