Оплешивяването издава риск от болести на сърцето | Косопад

Оплешивяването издава риск от сърдечни проблеми

Последните изследвания за връзката между оплешивяването и цялостната кондиция установиха, че хората с оредяваща коса са в пъти по – склонни към развиване болести на сърдечно – съдовата система. В проведената анкета участваха повече от 37 000 души, а според направените изводи, вероятността плешивите да бъдат покосени от инфаркт е с цели 32 % по – голяма.

Медиците предполагат, че това се дължи на възпаление на кръвоносните съдове, прекалена чувствителност към нивата на андрогените (мъжките хормони) и инсулинова резистентност, които засягат здравословното състояние като цяло, давайки отражение и върху състоянието на косата.

„Връзката между косопад, оплешивяване и сърдечни болести все още не ни е напълно ясна, но работата в тази насока продължава. Като цяло можем да кажем, че плешивостта най – малкото е сигурен признак за бъдещи сърдечни проблеми. Въпреки всичко косопадът крие много по – малък риск от инфаркт, сравнено с тютюнопушенето и затлъстяването” – коментира ръководителят на екипа професор Патрик Улф.

Ученият допълва, че появата на косопад и оплешивяване трябва да се тълкува като ясен сигнал, че е настъпило време да се промени начинът на живот. Съветва да се избягват сладките и мазни храни, пушенето, прекомерната употреба на алкохол и лишеният от двигателна активност начин на живот. Това важи в особена сила за хората в над 50-годишна възраст.

Когато обаче става въпрос за наследствен косопад, усилията на човека са безсилни. Науката все още не е в състояние да променя лесно генетично заложения код и така да предотврати евентуалното оплешивяване.

оплешивяване и косопад

Често оплешивяването е признак на лошо здраве

10. април 2013 09:00:34 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар