Съвети за жени с косопад | Косопад

Грижа за косата при жени с косопад

Пет минути за превенция на косопад струват колкото пет години лечение

Как да предотвратим косопад – от промяна на хранителния режим до нов стайлинг

Съвети за жени с косопад

Съвети за жени с косопад

За разлика от мъжкия модел на оплешивяване, косопад при жените обикновено се наблюдава върху по – големи области от скалпа, а не до олисяването на една конкретна зона. Също така при нежния пол не се забелязва пълна плешивост, а просто изтъняване на косата като цяло. Поради това понякога трудно може да се забележи прекомерното окапване на косата, особено ако не обръщате внимание на четката при ресане или на възглавницата след ставане от сън.

Ако забележите поява на косопад, незабавно се консултирайте с вашия лекар, за да разследва причината. Възможно е да се дължи на хормонални промени, лекарства, нарушения на щитовидната жлеза, изключителен стрес или друга скрита причина. Каквато и да е тя, спазвайте следващите съвети за грижа за косата, за да я поддържате толкова здрава и силна, колкото може да бъде.

Балансираното хранене може да предотврати поява на косопад

Диетата влияе не само върху тялото, но и върху здравето на косата. Хранете се балансирано с изобилие от плодове и зеленчуци, бяло месо и други богати на протеин източници, доколкото е възможно избягвайте обработените храни. Обърнете внимание на витамините и минералите, които са особено важни за състоянието на косата и кожата, както и за кръвообращението в скалпа.

Цинкът например може да стимулира растежа на косата. Аминокиселините L-цистеин и L-метионин пък подобряват структурата и качеството на косъма. Бъдете внимателни с приема на витамин А, който до определени количества е полезен за косата, но надвишаването на допустимите норми може да предизвика косопад.

За да предотвратите косопад мийте и сушете главата внимателно

Много лекари препоръчват използването на бебешки шампоан, ако страдате от косопад. Също така не използвайте подобни продукти повече от един път на ден, а за предпочитане е да се миете с тях не по – често от веднъж на три дни. Когато нанесете шампоана бъдете нежни и масажирайте внимателно, като акцентирате върху почистването на скалпа. Завършете процедурата с овлажняващ балсам, за да остане косата хидратирана.

Избършете се със суха кърпа, като отново бъдете внимателни. По възможност избягвайте сешоара и другите фризьорски инструменти. Ако не разполагате с достатъчно време, изтрийте косата със суха кърпа и използвайте сешоара възможно най – кратко.

Докато косата ви е мокра не я връзвайте на опашка и не я опъвайте, тъй като това ще доведе до счупване на космите. Също така избягвайте използването на химикали за къдрене или изправяне, както и оцветяващи продукти. При нужда от боядисване, използвайте къна или естествени бои.

Изпробвайте домашните рецепти при косопад

Въпреки че не винаги помагат, тези природни средства могат да ви избавят от косопад и да подхранят космените фоликули. Използвайте етерични масла за масаж, като след края на процедурата увийте главата с кърпа и останете така поне 15 – 20 минути.

Особено подходящи за подхранване и срещу косопад са рецептите с два жълтъка и три супени лъжици мед, както и третиране с Алое вера. И в двата случая след нанасяне оставете да подейства 15 минути, след което измийте добре с шампоан и хладка вода.

16. май 2013 22:08:31 от Косопад
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , | Напишете Коментар