Кога косопадът е нормален и кога – не | Косопад

Кога косопадът е нормален и кога – не

Косата постоянно се обновява, затова е важно да разпознаваме кога косопадът не е нормален, а се е превърнал в проблем.

косопад

КОГА КОСОПАДЪТ Е НОРМАЛЕН

Косата ни е част от организма – като всяка клетка в тялото ни, има цикъл на живот, за да отстъпи след това място на новото поколение. Затова косопадът е нещо нормално и естествено, но трябва да го разпознаваме, за да не пропуснем по- сериозен проблем.

Животът на косъма е 3 години. В това време се ражда и расте. После влиза в период на застой, и накрая пада, като оставя свободно място за нов косъм. Постоянно губим коса, особено когато си правим тоалет или се разкрасяваме – когато се къпем и си мием косата, когато се решим и пр.

Също така, 2 пъти в годината организмът се приготвя за следващия сезон и се обновява, което увеличава косопада. Това стана обикновено в началото на есента и пролетта.

КОГА ТРЯБВА ДА ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ

Има косопад, който се предизвиква от лекарства, наследственост или социална среда.

Различните видове оплешивяване могат да се наследствени, но може да се дължат на стрес, заболяване, лекарства и др.Това е рязък и обилен косопад. Ако забележите подобен симптом, се обърнете към лекар.

ПРЕВЕНЦИЯ НА КОСОПАДА

– Трябва да се храните балансирано, за да получава косата важни витамини и минерали
– По време на къпане или преди лягане, си правете леки масажи с кръгови движения върху кожата на главата, за да подобрите циркулацията. Приемайте достатъчно мастни киселини.
– Яжте бяло и червено месо, млечни продукти, яйца, бобови.

11. ноември 2013 12:37:15 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар