8 храни за здрава и гъста храна | Косопад

8 храни за здрава и гъста храна

kosa-hrani

Използването на козметични продукти и прилагането на различни процедури са сред най- известните начини за предпазване на косъма и подсилване на растежа.

Тези варианти обаче помагат за подобряване на уврежданията и несъвършенствата, предизвикани от външни фактори, като замърсяване, излагане на слънце и пр.

Но техният ефект зависи и от други фактори, най- вече от храненето. Усвояването на хранителните вещества, освен хидратацията, поддържат косата силна, здрава и обемна.

Ето кои са 8 най- полезни за косата храни:

1. Авокадо. Съдържа много есенциални мастни киселини, антиоксиданти и аминокиселини, които подхранват скалпа, за да го предпазят от косопад и подпомагат растежа на косата. Можем да го добавяме към сока или салатата си. Подобрява кръвообращението, като по този начин улеснява правилното усвояване на веществата.
2. Спанак. Богат е на ценни минерали, сред които желязо и цинк, като и двата са много полезни за косата. Недостигът на някой от тях води до изсушаване и косопад. Спанакът е богат също на витамини А и В, както и на протеини, които помагат за възстановяване на косъма.
3. Моркови. Ценни източници на витамини А и С, които имат антиоксидантно действие. Подсилват корена на косата, като така подпомагат растежа. Освен това, помага за вътрешната хидратация на косъма.

kosa
4. Овес. Ежедневната консумация на овес е сред навиците, които подобряват здравето на косата, особено в случаите на косопад, цъфнали връхчета и съхнене. Той е богат източник на здравословни фибри, антиоксиданти и витамини, които помагат за увеличаване количеството и гъстотата на косата. Доставя и малки количества мастни киселини и протеини, които помагат за запечатване кутикулата на косъма.
5. Бяло пилешко месо. Осигурява на косъма ценни протеини. Съдържа аминокиселини с високо качество, които предпазват косъма от късане или падане.
6. Зехтин. Съдържа здравословни мазнини, които са много полезни за косъма. Предпазва косата от изсушаване, подобрява кръвообращението. Можем да го използваме за овкусяване на салатите.
7. Тлъста риба. Редовната консумация на този вид риба е изключително полезна. Доставя омега- 3 мазнини, поддържа косата здрава и гъста. Подсилва корените. Подобрява кръвообращението и контролира косопада.
8. Ядки. Есенциалните аминокиселини и здравословни мазнини правят косъма здрав отвътре. Богати са също на витамини от В групата, които намаляват косопада и проблемите със скалпа. Ядките съдържат също витамин Е, който намалява вредния ефект от ултравиолетовите лъчи. Осигуряват протеини и магнезий, които правят косъма здрав и силен.

30. май 2017 11:06:02 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , , | Напишете Коментар