Оплешивяването се наследява от майката

Обратно на това, което се вярва, появата на андрогенен косопад или общо оплешивяване, се наследява от майката

оплешивяване66

Един от най- известните митове за косата, който най- много притеснява мъжете, е, че ако бащата е плешив, то и синът ще е такъв. Нищо общо с истината. Всъщност, оплешивяването се наследява от майката, т.е., ако дядо ви по майчина линия е плешив, е много по- възможно и вие да бъдете, отколкото ако вашият баща е така.

Хромозома Х на оплешивяването

В появата на андрогенната алопеция са замесени както андрогенни хормони, така и генетични фактори. Генът, който е основно свързан с оплешивяването, е свързан с хромозома Х, а тя се наследява от майката, а не от бащата. Има подобни оплешивяване67случаи с различни заболявания, като хемофилия, например.

Косата на най- близките роднини (баща, майка, дядовци) служи за ориентир какво може да се случи с вашата, но не е определящ фактор за оплешивяването. Промените в гена могат да останат скрити, могат да се проявяват през поколения или без прекъсване.

Превенцията е най- сигурното оръжие срещу оплешивяването. Има много и различни начини да се справите с проблема. Може да вземете мерки по- рано – да промените храненето си, да се отървете от вредни навици, да полагате специални грижи за косата си и др. Връщането на окапалата коса обаче, също вече е проблем, поне с лосиона срещу косопад и оплешивяване „Ефект- 2“.

13. декември 2013 22:38:51 от Надя Колева
Категории: Любопитно за косопада | Етикети: , , , | Напишете Коментар