Витамини срещу косопад

Нездравословни навици на живот, хормонални проблеми, болести и различни генетични фактори влияят на косопада. Срещу тези фактори има вещества, които ще ви помогнат срещу косопада.

vitamini-kosopad

Факторите, които допринасят за косопада са стрес, генетични, тютюнопушене, неправилно хранене. Хормоналният дисбаланс също предизвиква косопад. Стероидите, както и други видове препарати, влизат във взаимодействие с химически вещества в тялото, като това води до нарушаване на естествените процеси на косата.

Балансираното и правилно хранене може да подсили косата и да спре косопада – плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни – все отлични източници на витамини.

ВИТАМИН С

Необходим е за производството на колаген, който участва в структурата на косъма и космените фоликули. Тялото ни не може да произвежда този витамин, затова трябва да си го набавяме ежедневно от храната или от добавки. Цитрусовите плодове са особено богати на витамин С.

ВИТАМИН Д

Помага на косата да расте. Хората с остра нужда от витамин Д страдат от рахит, а един от симптомите е косопадът, vitaminiдори и оплешивяване. Добива се чрез излагане на слънце.

ВИТАМИН Е

Стимулира създаването на нови кръвоносни съдове – може да се приема вътрешно или да се маже външно. Съдържа се в ядките, семената и растителните масла, също в доматите, авокадото и житото.

ВИТАМИН В
Подхранва космените фоликули. От витамините от група В се препоръчват най- вече В1, В2, В3 и В5. Витамините от група В помагат и срещу стреса, една от основните причини за косопад.

ВИТАМИН А

Помага за създаването на ретиноиди, които помагат за регулиране на зрението, растеж на клетките и костите, работата на имунната система. Стимулират и космените фоликули като правят по- здрава новата коса. Храни като спанак и моркови са доста богати на витамин А.

21. февруари 2014 14:36:06 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар