Витамини, които предпазват от косопад

koprinena-kosa

Имате проблем с косопада? Храненето е сред първите неща, които трябва да коригирате в такъв случай. От храната трябва да приемаме достатъчно витамини, минерали и други полезни вещества за косата ни. Нека разгледаме първо кои витамини и от кои храни можем да си набавим:

Витамин А: яйца, черен дроб, зеленчуци, прясно мляко и зехтин. Това са най- основните храни, които го съдържат. Витамин А прави косата силна, стимулира растежа й и благоприятства възстановяването на тъканите. Много е подходящ за суха коса, за предпазване от пърхот и дехидратация.

Витамин В – комплекс (В6 и В12). В рибата, телешкото, черния дроб, пилешкото, соята, яйцата, бобовите,ядките, бирената мая или пълнозърнестите храни. Тези витамини помагат за производството на хемоглобин в кръвта, който отвежда кислорода до всички клетки на тялото, дори на скалпа.

Витамин В

Витамин В

Други важни витамини от група В:

Витамин В3: стимулира растежа на косата, увеличава кръвообращението.
Витамин В5 (пантенол): спира косопада, предпазва от побеляване
Витамин В6: предпазва от косопад и произвежда меланин, който придава цвят на косата
Витамин В7 (биотин): когато имаме дефицит от него, се стига до обилен косопад. Участва в производството на кератин, който придава блясък на косата.
Витамин В12: дефицита му може да доведе до изсушаване на косата, поява на бели коси или обилен косопад

Витамин С: съдържа се в кивито, цитрусите, мангото, ягодите, пъпешите, зелени зеленчуци, червените чушки. Участва в производството на колаген. Дефицита му може да доведе до късане на косата.

Витамин Е: тонизира скалпа и помага за усвояването на кислорода, което увеличава производството на коса. Съдържа се в ядките, яйцата, зеленчуците.

Витамин Д: помага за усвояването на калция. Помага за здравето на ноктите, косата и кожата.

01. юли 2015 15:55:45 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | 21 коментара