Симптоми на дефицит на В- 12 и косопад

Витамин В- 12, познат още като кобаламин, е един от В- комплекс. Няколко сериозни биологични процеси зависят от В- 12, като метаболизма на клетките, образуване на червени кръвни телца и програмиране на ДНК.

kosopad-mitove

Повечето хора получават достатъчно В- 12 от храната си, въпреки че някои групи, като хората над 50- годишна възраст, са в риск от развиване на дефицит. Хората, които имат затруднения с усвояването на веществата от храната, могат да развият недостиг от В- 12. Такъв дефицит може да причини различни симптоми, сред които косопад. Дефицитът на В- 12 е сериозно заболяване, така че ако имате съмнения, обърнете се към лекаря си.

КОСОПАД

Различни части от тялото ни изискват витамин В- 12, включително черния дроб, очите, кожата и косата. Възможен симптом за дефицит на В-12 е косопадът, тъй като клетките трябва да се делят постоянно, за да произвеждат нова коса, процес, който изисква производство на ново ДНК. Без необходимото количество от В- 12, косата расте по- бавно или спира да расте и започва да пада. Ако тази загуба е съпроводена от недостиг на вещества или гастроинтестинални проблеми, трябва да се проверите нивата на витамините и минералите, включително и на В- 12.

b-12

КОЖНИ СИМПТОМИ

Дефицита на В- 12 може да причини проблеми като тъмни или светли петна по кожата, рани, сухота и цепене на крайчетата на устата. Но тези признаци могат да се дължат и на други видове дефицит.

АНЕМИЯ

Често срещан симптом за дефицит на В- 12, тъй като тялото се нуждае от него, за да произвежда червени кръвни телца. Анемията причинява симптоми като преумора, припадъци, виене на свят, главоболие, бледност и проблеми с дишането.

УВРЕЖДАНЕ НА НЕРВИТЕ

Продължителният недостиг на В- 12 може да причини проблеми с нервите. Първите признаци са мравучкане по ръцете и краката или увеличаване на самовглъбяването. С времето причиняват проблеми с ходенето и координирането на движението. Могат да се появят и проблеми със зрението. Нервното увреждане може да причини депресия, проблеми с паметта или промени в личността.

06. януари 2015 19:04:06 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | 1 614 коментара