Причини за обилния косопад – Част 1 | Косопад

Причини за обилния косопад – Част 1

kosopad-pri-jeni

На никой не му е приятно да губи косата си, а ако това ви се случва, със сигурност търсите начин да го спрете. За да открием решението, трябва да започнем от причината. Ето някои от най- често срещаните:

1 Физически стрес

Всякакъв тип физическа травма, като инцидент или заболяване, което може да причини косопад, известен като телогенен ефлувиум. Обикновено падането на косата започва между третия и шестия месец след травмата. След като тялото се възстанови напълно, косата започва да расте отново.

2 Бременност

Добър пример за травматичен стрес, който може да причини косопад. Хормоните също имат важна роля. Няколко месеца след раждането, започва да расте новата коса.

3 Излишък на витамин А

Медикаментите и добавките, които съдържат много витамин А, могат да надвишават дневната препоръчителна доза, което причинява косопад. След като прекратите приема на витамина и нивата му спаднат, косата отново расте.

proteini-kosa-3

4 Недостиг на протеини

Ако не приемате достатъчно протеини, тялото ви може да реагира, като настъпи косопад. Балансираната диета е добро решение.

5 Наследственост

Ако жените в семейството ви са започнали да губят косата си на определена възраст, може и при вас да се случи.

6 Женски хормони

Всякакъв вид промяна в хормоналния баланс може да предизвика косопад: бременност, прием на контрацептиви, менопауза и пр. Когато се балансират отново, косопадът спира.

7 Емоционален стрес

Развод, загуба на близък човек и пр, могат да предизвикат загуба на косата. Когато надвиете емоционалната травма, състоянието се подобрява.

8 Анемия

Дефицитът на желязо е една от най- често срещаните причини, които водят до косопад.

9 Хипертиреоидизъм

Хиперфункцията на щитовидната жлеза може да доведе до косопад. Ако това е причината, когато функцията й се коригира с лекарства, косата ще порасне.

10 Дефицит на витамин В

Въпреки че не е толкова честа причина, дефицитът на витамин В в тялото може да причини косопад. Включете в храненето си повече риба, месо, зеленчуци с нишесте и пр.

11. април 2016 14:32:15 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар