Нива на желязото и косопада | Косопад

Нива на желязото и косопада

kosopad-merki

Дефицита на желязо е често срещана причина за косопад при жените. Ако имате ниски нива на желязо, може да развиете анемия, която причинява отслабване на косата и други вторични ефекти. За да се предпазите, трябва да приемате храна, която съдържа достатъчно желязо.

Функция и значение на желязото

По- голямата част от желязото в тялото ни се съдържа в червените кръвни телца, а тялото ни използва този минерал, за да произвежда клетките, наречени хемоглобин. Тези протеини транспортират кислорода чрез системата ни и без необходимото количество, клетките не могат да работят правилно.

Червеното месо съдържа много желязо

Червеното месо съдържа много желязо

Анемия заради дефицит на желязо

Анемията поради недостиг на желязо се получава, когато тялото не получава достатъчно желязо и не може да произвежда необходимия брой червени кръвни телца. По принцип, жените са по- склонни да развият този дефицит, заради загубата на кръв по време на менструация. Освен косопада, дефицита на желязо се изразява със симптоми, като бледа кожа, преумора, главоболие, раздразнителност, студени крака и ръце, чупливи нокти, липса на апетит и слабост. Това състояние може да причини сърдечни проблеми, при бременни може да доведе до преждевременно раждане и ниско тегло на новороденото.

Превенция

Може да намалите риска от развиване на анемия и косопад в последствие, чрез храната. Тялото ни усвоява по- лесно желязото от животински продукти като месо, риба и пр. Може да се набавя и от растителна храна като ядки, сухи плодове, спанак и пр. Може да се наложи да приемате и като хранителна добавка.

04. януари 2015 22:02:44 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар