Наистина ли пушенето предизвиква косопад?

Фактите го доказват – отровите в тютюна убиват косата

косопад и пушене

Ако повишеният риск от рак, сърдечно – съдови и респираторни заболявания не е достатъчна причина да откажете цигарите, навярно ще е хубаво да се фокусирате върху състоянието на косата си. Страхът да не оплешивеете напълно може да се окаже силен стимул и в името на здравеопазването да захвърлите цигарите окончателно.

Учените отдавна спекулират с твърдения, че цигареният дим ускорява загубата на коса и предизвиква преждевременно побеляване. Това следствие до голяма степен се дължи на токсините в дима, които увреждат не само космените фоликули, но и производството на хормони.

Епидемиологични изследвания сред 600 мъже и жени, зависими от тютюна, за пореден път доказа тези твърдения. При 90 % от участниците имало ранни признаци на състаряване, които сериозно рефлектирали върху състоянието на косата. По – голямата част от тях са побелели преждевременно, по – малка страдали от различни форми на косопад.

Всички участници били изследвани до девето коляно за генетично наследство, здравословно състояние, начин на живот и прочие. В крайна сметка се оказва, че пушачите са в пъти по – застрашени от косопад и сред тях процентът плешиви е много по – голям.

Проучванията по въпроса продължават, защото тепърва ще се установява кое оказва по – голямо влияние за поява на косопад и преждевременно побеляване – дали е резултат от облъчването с тютюневи токсини, или заради ускорения процес на остаряване.

23. декември 2013 19:25:43 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар