Най- полезните вещества за косата | Косопад

Най- полезните вещества за косата

krasiva-kosa-7-dni

Защо хранителните вещества са толкова важни за косата?

Косата се нуждае от хранителни вещества като витамини, аминокиселини и олигоелементи за здравословен растеж. Ако не ги получава или не са достатъчно, космените фоликули стават по- малки и тънки, дори настъпва косопад. Някои видове косопад могат да бъдат неутрализирани с подходящ прием на вещества, под формата на хранителни добавки.

ВИТАМИН В

На практика всички витамини от група В са полезни за косата. Най- много се отличават В3 (ниацин), В5 (пантенолова киселина), В6 (пироксидин) и В7 (биотин). Приемът им не само прави косата силна, но и помага за възстановяването на тъканта на космените корени. Най- силна е формулата на витамин В6, тъй като участва във всички трансформации на аминокиселините. Биотинът прави косата блестяща и силна. Предпазва космените корени от възпаления, които могат да предизвикат косопад.

МЕТИОНИН/ЦИСТЕИН

Косата, в голямата си част, е изградена от кератин. Ако няма достатъчно кератин, косата става по- тънка и по- слаба. Кератинът е важна част от аминокиселините, сред които най- важен е метионинът или цистеинът. Чрез тази аминокиселина се изграждат дълги химически вериги.

kosa-aminokiselini

АРГИНИН

Тази аминокиселина е важна за косата, защото подобрява кръвоснабдяването на скалпа. Така хранителните вещества достигат по- лесно до косата и й помагат да расте по- бързо. Въпреки че тялото може само да произвежда аргинин, понякога се появява дефицит на аминокиселината. Стресът и някои заболявания влошават производството на аргинин.

ГЛУТАМИН

Също аминокиселина. Помага за растежа на косата. Тялото произвежда достатъчно, но от определена възраст, фактори като стрес, влошават процеса.

ЦИНК

Този минерал е много важен за косата. Помага за образуването на капилярните клетки и подпомага растежа. Помага за производството на кератин и предпазва капилярните съдове от възпаление. Цинкът е необходим за образуването на колагена, който участва в съединителната тъкан. Храните, богати на цинк, са особено препоръчителни.

ЖЕЛЯЗО
Доказано е, че дефицитът на желязо предизвиква косопад, тъй като той участва в хемоглобина, отговорен за преноса на кислород в кръвта. Без кислород няма как да има растеж.

17. септември 2015 19:11:11 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар