Може ли коледният стрес да предизвика косопад?

Алопеция ареата е мистериозно разстройство, което може да предизвика както едва забележим косопад, така и тотално оплешивяване по скалпа и цялото тяло. Учените все още не са на 100% категорични каква е причината за нейната поява, но при всички положения стресът е сред основните фактори.

алопеция ареата

Водещи дерматолози от Ню Йорк разкриват, че е много лесно да се свържат алопеция и стрес, но истината е малко по – различна. Защото не всички пациенти са преживели стресиращи събития, довели до определена степен на плешивост. При някои просто са засегнати нервите намиращи се до космените фоликули и това влияе върху цикъла на растежа на косата.

Също така се оказва, че фоликулите са в състояние да синтезират и секретират кортизол, хормонът пряко отговорен за състоянието на стрес. Той, както и другите хормони, се регулират от сложни процеси, които започват от мозъка и включват жлезите по цялото тяло. Скорошно проучване категорично доказа, че в човешкия косъм може да се синтезира кортизол и това кара фоликула да реагира по свой начин на стреса, като практически прекратява дейността си.

Във връзка с това откритие, изследователите вече проектират експерименти, чиято цел е да разкрие докрай връзката между алопеция и нервната система. Идентифицирането и локализирането на проблема би могло да доведе до страхотен напредък в борбата срещу косопад, да се създадат методи за по – добро и надеждно лечение.

Досега са направени опити с лабораторни мишки, при които бил предизвикан косопад с помощта на електрошок, въздействащ пряко върху нервните окончания. След това те били третирани с капсаицин (веществото от лютите чушки) и при някои екземпляри това е довело до положителни резултати. Предстоят нови научни изследвания за връзката стрес – алопеция.

22. декември 2013 19:40:50 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , | Напишете Коментар