Косопад: кои храни ни предпазват от него?

kosa-dieta

Храната е много важна за красивата и здрава коса. Ако имате проблеми с косопада, първо трябва да коригирате начина си на хранене.

Причините за падането на косата са многобройни. Анемия, гинекологични заболявания, ендокринни проблеми, кърмене, менопауза, бременност и пр. Дефицита на витамини и минерали също е сред често срещаните причинители. Липсата на определени вещества причинява отслабване на косата и косопад.

Косата, както и ноктите, постоянно се обновява. Затова е много чувствителна към липсата на витамини. Магнезият, силицият, селенът и меда, ако са в дефицит, причиняват късане, бавно възстановяване на косата и увреждане на структурата й.

hrani-kalorii

Храни, които предпазват от косопад

Хранене, богато на витамин А, витамин В, витамин С, биотин, мед, желязо, цинк, протеини и вода предпазва от косопад.

Биотинът е много важен за косата ни. Можем да си го набавим от пълнозърнести храни, яйца и черен дроб. Фолиевата киселина също е много полезна. Участва в деленето на клетките, образуването на бели и червени кръвно телца. Съдържа се в много храни, сред които: броколи, червено цвекло, авокадо, портокал.

Месото, пълнозърнестите храни и ядките също доставят витамин В в тялото ни. Магнезият се съдържа в храни като: ядки, бобови, морски дарове. Селен можем да получим от чесъна, гъбите, боба и др.

29. април 2015 16:00:01 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | 27 коментара