Кои са основните симптоми на косопад?

алопеция универсалисСимптомите на косопад могат да бъдат различни, в зависимост от проблема, който го причинява. Възможно е да се появят внезапно или постепенно във времето, да засегнат само скалпа или цялото тяло. Понякога са временни, други остават за цял живот.

Признаци и симптоми на косопад

  • Постепенно олисяване на темето. Това е най – често срещаният вид оплешивяване, засяга и мъжете, и жените. При силния пол често е съчетано с оттегляне на косата от челото по начин, който наподобява по форма буквата М. При дамите линията на челото обикновено се запазва, като космите обикновено падат в средната част на главата.
  • Плешиви петна с неправилна или кръгла форма. Често срещани са напълно оголели петна с диаметър от около 2. 5 сантиметра върху скалпа. По принцип този вид косопад засяга скалпа, понякога се наблюдава по брадата и веждите. В някои случаи е придружен с болки преди настъпване на първите симптоми и силен сърбеж.
  • Внезапно дифузно изтъняване на косата. Тези случаи на косопад обичайно са следствие от емоционален или физически стрес. Не е учудващо, ако започнат да капят цели шепи коса при миене или разресване. В 95 % от случаите косменото покритие се възстановява само след няколко месеца.
  • Алопеция универсалис или тотално оплешивяване на цялото тяло. Предизвиква се от някои лекарства или заболявания, като например химиотерапия за рак. След приключване на лечението и период на детоксикация, косата започва да расте отново.

Кога да потърсите лекарска помощ

Посетете личния си лекар веднага, ако забележите каквато и да е промяна в състоянието на косата си. Косопадът може да бъде единственият сигнал за развитие на някоя болест, която изисква незабавно лечение.

20. октомври 2013 11:06:49 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , | Напишете Коментар