Какво е анагенен ефлувиум | Косопад

Какво е анагенен ефлувиум

Анагенният ефлувиум е вид обилен косопад, който става по време на фазата на растежа, по радикален начин, в кракът период от време, без да изглежда свързан с някакъв тип причинител – така както се случва при андрогенната алопеция.

anagenen-efluvium

Анагенният ефлувиум е резултатът от спирането на клетките, които са във фаза на растеж, което води до внезапно спиране на производство на коса.

Този ефлувиум, както и телогенният ефлувиум, е следствие от няколко причини.

При този вид косопад можете да загубите 80% от всичката си коса и да засегне почти всички фоликули в анагенна фаза на растежа.

Косата винаги се намира в една от трите си фази на развитие: анаген, катаген и телоген. Само 10% от косата обикновено се намира в телогенна или катагенна фаза. Растежът на косата се случва в анагенната фаза.

kosopad-ot-stres

Анагенният ефлувиум е причинен от нещо – понякога не е ясно от какво – което засяга папилата на косъма. В зависимост от сериозността на причината, имаме по- обилен и по- малък косопад или изтъняване на косата.

Въпреки привидната сериозност, която може да причини такава внезапна загуба на коса, в крайна сметка не е толкова страшно. Хората, които имат анагенен ефлувиум, могат да възстановят косата си на 90%. Възстановяването започва няколко месеца след косопада.

Някои причини за анагенен ефлувиум

1 . Химиотерапия
2 . Хора с ендокринни заболявания
3 . Излагане на токсични вещества
4 . Неправилна употреба на някои лекарства
5 . Някои генетични заболявания
6 . Хормонални проблеми

12. юни 2014 19:40:42 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар