Храни за здрава коса

hranitelni-navitsi

Ако искате да гарантирате здравословно хранене за косата, трябва да увеличите приема на пълнозърнести и млечни продукти. Също по- високия прием на плодове и зеленчуци осигурява достатъчно витамини и олигоелементи за космените фоликули.

Житен зародиш, соя, листни зеленчуци като спанак и маруля, домати, картофи и др., са богати на фолиева киселина. Витамините В6 и В12 се срещат предимно в храни от животински произход, най- вече месо и риба. Орехите, спанака, гъбите и лещата ни позволяват да си набавяме достатъчно биотин, а също и месото, зеленчуците и зърнените храни.

Източници на цинк

Източници на цинк

Храни, богати на цинк: Зърнени храни, месо, риба и млечни продукти. Други, съдържащи много цинк са: целина, аспержи, яйца, сирене, картофи, смокини, патладжани и кайсии.

Храни, богати на селен: овес, пълнозърнест ориз, кайсии, лук, домати, целина, чесън.

Хранене, богато на месо, риба и витамин С поддържат нивата на желязо. Обратно, прекаляването с кафе, както и обилната консумация на млечни продукти, могат да доведат до анемия.

Ако имате косопад поради дефицит на вещество, трябва да установите кое е и вероятно ще трябва да го взимате допълнително като хранителна добавка.

18. октомври 2014 20:48:39 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар