Храни, богати на калий, при косопад

kosa-luk

Храненето е изключително важно за здравето на нашата коса. Определени вещества за задължителни да присъстват в менюто ни, като протеини, витамини В, магнезий, и др, така че да се радваме на здрава коса. Минералът калий също е важен компонент, за да се радваме на завидна коса.

Калият е третият минерал, който се съдържа най- много в тялото ни, след калция и фосфора. Не само е полезен за ставите, мускулите и бъбреците, но и за косата ни.

Някои източници на калий

Някои източници на калий

Разбира се, това не означава, че трябва се тъпчем само с храни, които съдържат калий, нито да го взимаме като хранителна добавка. Трябва да включим храните, които съдържат минерала, в нашето ежедневие наред с останалите важни продукти.

Сред храните, богати на калий, са бананите, бирената мая, домати, ягоди,гъби, пъпеш, картофи, моркови, тиквички, орехи, соя, фъстъци, боб, леща, нахут и др.

За правилната грижа за косата ни, тези храни не трябва да отсъстват от ежедневното ни меню.

Химически, косата ни е изградена от 28% протеини, 70% вода и 2% липиди. Най- срещания протеин е кератинът. Други важни вещества са калций, мед, цинк, желязо, силиций, магнезий, калий и др.

Грижете се за косата си като се храните балансирано и здравословно.

08. юни 2014 18:26:53 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , | Напишете Коментар