5 вещества, които ускоряват растежа на косата

kosa-zdrave

1. Протеини. Консумацията на протеин е много важна, защото косменият фоликул е изграден от него и подпомага растежа на косата. Ако не приемаме достатъчно протеини, косата отслабва и дори губи цвета си. Полезни източници на протеин за косата са: сьомга, яйца, червено месо и пилешко (консумирайте два пъти седмично). Бобът и лещата са също богати на протеин.

2. Желязо. Един от най- важните минерали за растежа на косата, тъй като помага за производството на хемоглобина. Недостигът на този минерал причинява косопад. Желязото се съдържа в големи количества в зеленчуците със зелени листа, яйца, стафиди, бобови култури, и др.

kosopad-sledi

3. Витамини В и В 12. Витамините от група В се съдържат в яйцата и месото. Този витамин помага за разграждането на протеините, което улеснява растежа на косата. Витамин В 12 се съдържа в сьомгата, риба тон, сардините. Подобрят също състоянието на скалпа.

4. Витамин С. Той е антиоксидант и подобрява кръвообращението в скалпа, като по този начин стимулира растежа. Съдържа се в повечето цитрусови плодове, суровите червени чушки, горски плодове, зеленолистни зеленчуци и пр.

5. Калций. Стимулира производството на хормони, които помагат на растежа на косата. Калцият се съдържа в млечните продукти и др. храни.

08. декември 2016 21:52:23 от Надя Колева
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , , , , | Напишете Коментар