Основни причини за косопад при децата | Косопад

Чести причини за косопад при децата

Причини за косопад при децата

косопад при децата

Причини за косопад при децата

За децата е нормално да губят ежедневно част от косата си. Когато количеството на загубите надхвърля сто косъма на ден това значи, че детето страда от косопад. За съжаление малките също не са застраховани от оплешивяване, а честите причини в тази възраст са трихофития, алопеция ареата, телогенен ефлувиум, хранителен дефицит и химиотерапия.

Трихофития

Тази болест е определена като най – често срещаната причина за косопад при децата от Американската асоциация по въпросите на косопада. На практика тя е гъбична инфекция, която засяга не само скалпа, но и всички останали окосмени части на тялото. Олиселите петна обичайно имат кръгла или овална форма, дължат се на повредени фоликули. Третират се с лекарствени средства, предписани от дерматолог.

Алопеция ареата – Гнездов косопад

Гнездовият косопад също се появява в отделни части на скалпа, но в тежки случаи може да се разшири върху цялата глава и да предизвика тотално оплешивяване, както и опадане на веждите и миглите. За щастие броят на засегнатите от алопеция ареата деца е сравнително малък, а едва пет процента от заболелите стават напълно плешиви. С малко късмет и помощ от добър специалист се лекува за около година.

Телогенен ефлувиум

Този вид косопад се появява сред децата, които са изложени на стрес и се нарушава естествения процес на растежа на косата. Децата имат свои собствени стресови фактори, които са странни за възрастните, но не по – малко болезнени и мъчителни за тях. Когато тялото не може да се справи с проблема, в някои случаи стресът предизвиква прекомерна загуба на коса.

Стресовите фактори при подрастващите могат да бъдат загуба или смърт на любим човек, раздяла на родителите, силно желание за нещо, притеснения в училище и много други. Тяхната коса е силно податлива на хормоните на стреса и понякога се стига до тежки последствия.

След преминаване на стресовия епизод, косопадът спира и косата на детето се възстановява напълно. За да получите точни напътствия в подобен случай, задължително трябва да потърсите медицинска помощ.

Хранителен дефицит

Друга честа причина за косопад при децата е хранителният дефицит, което на практика значи недостиг на хранителни вещества. При тях е повече от задължително да се хранят пълноценно, с храни богати на витамини, цинк, желязо, протеини, въглехидрати и мазнини. В по – редки случаи, предозирането с витамин А води до косопад при децата.

Химиотерапия

Това е тъжен факт, но малчуганите не са застраховани от най – страшните болести. Понякога също като възрастните, трябва да се подлагат на химиотерапия и страдат от страничните ефекти, сред които е и появата на косопад. Загубата на коса е неизбежна, защото космените фоликули са сред силно чувствителните елементи на тялото и едни от често засяганите при тези процедури. С подходящо лечение проблемът може да бъде решен.

13. април 2013 22:02:25 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , | Напишете Коментар