Цикли на космения растеж | Косопад

Цикли на космения растеж

В повечето случаи, космите растат с по около 15 сантиметра на година, или 0.3 – 0. 4 mm на ден. За разлика от другите бозайници, при човека наличието на косопад зависи от други фактори, а не от сезона или някаква цикличност. Космите имат три етапа на развитие – Анагет, Катаген и Телоген.

цикли космен растежАнаген

Това е активната фаза на растеж. Клетките в корените се делят изключително бързо и когато новата коса е вече оформена, избутва стария косъм нагоре и той пада. По време на тази част, косата расте с малко повече от 1 см на месец. Тази активност се запазва за период от две до шест години.

При някои хора се наблюдава косопад, защото при тях фазата на растеж е твърде кратка, докато при други би могла да бъде доста дълга. Космите по ръцете, краката, веждите и миглите растат за доста по – кратко време (35 – 45 дни) и това обяснява защо принципно са доста по – редки от тези на скалпа.

Катаген

Преходна фаза, която засяга около 3 % от общия брой на космите в човешкото тяло. Продължава от две до три седмици. През нея растежът спира и коренът започва да се свива.

Телоген

Последната фаза от живота на космите, обичайно от нея са засегнати 6 – 8 % всичките. Продължава около три месеца за космите на скалпа и по – дълго за останалите части. По това време космените фоликули изпадат в летаргия и на пракитка не функционират. Нормално е заради телоген да се губят 25 – 100 косъма дневно.

29. декември 2013 02:28:11 от Косопад
Категории: Косопад – Статии | Етикети: , , , | Напишете Коментар